Mogelijk is de term “terugkommoment” je de afgelopen jaren al eens ter ore gekomen. Maar wat houdt dit exact in, voor wie is dit bedoeld en wat kost het om aan het terugkommoment in Genk deel te nemen?
Het terugkommoment, specifiek bedoeld voor bezitters van een rijbewijs B, vertegenwoordigt een verplichte cursus die volgt op het behalen van je rijbewijs B. Deze training is in eerste instantie gericht op nieuwe, vaak jongere, bestuurders, hoewel er aan de deelname enkele voorwaarden gekoppeld zijn.
De planning van je terugkommoment ligt niet bij jou; het moet binnen een specifieke tijdspanne plaatsvinden. Controleer dus wanneer je definitieve rijbewijs is uitgereikt. Je bent verplicht om tussen de 6de en 9de maand na die datum aan het terugkommoment deel te nemen. Rond drie weken voor het aanbreken van deze termijn krijg je normaal gesproken een uitnodiging van de dienst mobiliteit. Het is vervolgens jouw verantwoordelijkheid om een geschikte datum te kiezen bij een van de goedgekeurde centra.
Een belangrijke opmerking: het feit dat je geen uitnodiging hebt ontvangen, ontheft je niet van de verplichting tot deelname. Er bestaat immers een kans dat de uitnodiging zoekraakt in de post. Verzeker je er daarom van dat je zelf goed op de hoogte bent van de voorwaarden.
De planning van je terugkommoment ligt niet bij jou; het moet binnen een specifieke tijdspanne plaatsvinden. Controleer dus wanneer je definitieve rijbewijs is uitgereikt. Je bent verplicht om tussen de 6de en 9de maand na die datum aan het terugkommoment deel te nemen.
Rond drie weken voor het aanbreken van deze termijn krijg je normaal gesproken een uitnodiging van de dienst mobiliteit. Het is vervolgens jouw verantwoordelijkheid om een geschikte datum te kiezen bij een van de goedgekeurde centra.
Een belangrijke opmerking: het feit dat je geen uitnodiging hebt ontvangen, ontheft je niet van de verplichting tot deelname. Er bestaat immers een kans dat de uitnodiging zoekraakt in de post. Verzeker je er daarom van dat je zelf goed op de hoogte bent van de voorwaarden.
Er zijn bepaalde situaties die het verhinderen om het terugkommoment binnen de bovenvermelde termijn te volgen. Het kan gaan om:
De sessie is onderverdeeld in drie delen en duurt in totaal ongeveer 4 uur:
Kennismaking (ongeveer 30 minuten)
Tijdens deze eerste fase delen de jonge chauffeurs hun eerste ervaringen in het dagelijks verkeer met elkaar in groepjes van 6 tot maximaal 18 personen.
Praktijkoefeningen (ongeveer 2 uur)
Er worden verschillende oefeningen uitgevoerd , zoals een slalomoefening, een stop- en remoefening en een slalom met alcoholbril met het oog op bewustwording in het verkeer van het rijden onder invloed.
Afsluitend groepsgesprek (ongeveer 90 minuten)
In dit laatste gedeelte wordt er nagepraat over de oefeningen en luisteren we naar elkaars ervaringen met als doel de verkeersveiligheid in ons land te optimaliseren.
Neen, iedere erkende instelling dient te werken met een online applicatie van de Vlaamse regering. Eenmaal de sessie werd gestart is het onmogelijk om nog mensen toe te voegen aan deze sessie. Laatkomers kunnen dan onmogelijk nog deelnemen aan het terugkommoment en zullen zich bijgevolg opnieuw dienen in te schrijven.
Neen, het terugkommoment dient verplicht in zijn volledigheid (4 uur) gevolgd te worden. Het is niet mogelijk om de sessie vroegtijdig te verlaten.
Neen, enkel de persoon die het terugkommoment dient te volgen zal kunnen deelnemen. Er zijn geen mogelijkheden om kinderen en/of andere personen op te vangen.
Wat voor de overheid telt is niet de datum waarop je het terugkommoment hebt gereserveerd maar wel de datum waarop je het terugkommoment effectief volgt.
Personen die het terugkommoment ook effectief hebben gevolgd binnen hun termijn, moeten geen toeslag betalen. Je toeslag kan niet kwijtgescholden worden omdat jij je terugkommoment op tijd hebt gereserveerd.
Je deelname aan het terugkommoment moet dus effectief plaatsvinden binnen je wettelijke periode.
Ja. De Vlaamse overheid is niet verplicht om jou een brief toe te sturen, dit is enkel een extra dienstverlening. Brieven kunnen ook verloren gaan in de post.
Bijkomstig is het als beginnende bestuurder je eigen verantwoordelijkheid om na te gaan wanneer je het terugkommoment dient te volgen.
U wordt ook op verschillende bijkomende manieren over het verplichte terugkommoment ingelicht:
Het betalen van een toeslag dient te geschieden op de dag dat je het terugkommoment volgt. Deze zal je worden aangerekend wanneer jij je aanbiedt met je identiteitskaart en je rijbewijs aan de inschrijvingsbalie.
Neen, de toeslag dient voor aanvang van je terugkommoment ter plaatse worden betaald.
Indien je niet bij machte bent om dit te doen zal je niet kunnen deelnemen aan je gepland terugkommoment en zal je bijgevolg een nieuwe inschrijving dienen te doen.
Bij Saferoads hebben wij er voor gekozen dat alle voertuigen uitgerust zijn met een automatische vernsellingsbak. Dit laat toe dat iedere deelnemer de kans heeft om aan de praktijkoefeningen deel te nemen.
Bijkomstig profileert Saferoads zich zo als een instellingmet de blik op de toekomst, gelet op het feit dat handgeschakelnde voertuigen momenteel uitgefaseerd worden.
Let op: niet alle erkende instellingen beschikken over voertuigen met een automatische versnellingsbak.
Neen, de herinneringsbrief en/of uitnodigingsbrief dien je niet bij je te hebben op de dag van je terugkommoment. De nodige documenten die je dient voor te leggen zijn je identiteitskaart en je rijbewijs.
Vergeet deze zeker niet mee te nemen!
Neen, indien je het terugkommoment reeds hebt gevolgd maar je rijbewijs werd ingetrokken en je hierdoor je theorie-of praktijkexamen opnieuw dient af te leggen, moet je het terugkommoment niet opnieuw volgen.
Deze regel is ook van toepassing voor bestuurders die nooit een terugkommoment hebben dienen te volgen.
Als jij je definitief rijbewijs op een onrechtmatige basis hebt verkregen dan is dit niet geldig. Bijgevolg is het door jou reeds gevolgde terugkommoment niet meer geldig en zal je na het behalen van je definitief rijbewijs een tweede maal het terugkommoment dienen te volgen.
Neen.
De erkende instelling zal op de dag van je deelname aan het terugkommoment enkel rekening houden met het rijbewijs waarover je beschikt. Een tweede deelname aan het terugkommoment is niet nodig indien je achteraf van type rijbewijs verandert.